2. 5. 2024   |   svátek má Zikmund
 

Tvarohový trhanec

Název Množství a jednotka
měkký tvaroh 500 g
hrubá mouka 50 g
máslo 40 g
strouhanka 20 g
vejce 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a citronovou kůrou z půlky citronu. Přidáme tvaroh, mléko, strouhanku a dobře promícháme. Lehce vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků a nakonec hrubou mouku. Těsto nalijeme do dobře vymaštěného pekáče a zvolna pečeme asi 35 minut. Upečený trhanec roztrháme pomocí dvou vidliček a dáme ještě na pět minut zpět do trouby. Hotový trhanec polijeme malinovým (nebo jiným) sirupem a pocukrujeme.

Tip:
Místo sirupu můžeme trhanec polít rozvařeným ovocem (rozvarem), javorovým sirupem, nebo můžeme přidat čerstvé ovoce.


 


RECEPTY

Pistáciové košíčky

Postup: Připravíme si linecké košíčky:Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed... zobrazit recept

RECEPTY

Závin se zelím

Postup: Na pánev dáme trochu sádla, na něj na drobno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit... zobrazit recept

RECEPTY

Maďarský guláš

Postup: Rajčata spaříme vroucí vodou, nařízneme do kříže a oloupeme. Papriky očistíme a... zobrazit recept

RECEPTY

Rýžový nákyp

Postup: Ryži uvaříme v mléce - na jeden díl rýže dáme dva díly mléka, na rýžový nákyp... zobrazit recept

RECEPTY

Hrášek na husto (hrášek na smetaně)

Postup: Dvě plechovky (po 400 g) vyklopíme i s nálevem do hrnce a přivedeme k varu. Na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...